Afrekensystematieken van de werkkostenregeling
Uitgangspunt voor het forfait, de vrije ruimte aan bestedingen die vallen onder de WKR regeling, is de grondslag van het bruto fiscale loon, berekend op basis van een percentage, dat jaarlijks wordt vastgesteld.
Afrekensystematiek tot eind 2014
Tot eind 2014 zijn 3 methoden toegestaan om de vrije ruimte te berekenen. De gebruikte salarissoftware moet in ieder geval deze methoden ondersteunen.
- Voorschotmethode cumulatief:
De vrije ruimte wordt op basis van het voorafgaande kalenderjaar geschat, gedurende het lopende jaar getoetst en na afloop van het jaar herrekend - Voorschotmethode per aangiftetijdvak ( Volloopmethode)
De vrije ruimte wordt op basis van het voorafgaande kalenderjaar geschat, gedurende het lopende jaar wordt per aangifte tijdvak getoetst en na afloop van het jaar herrekend - Tijdvakmethode:
De vrije ruimte wordt berekend per aangifte tijdvak van het lopende kalenderjaar en toetsing vindt ook plaats per aangifte tijdvak van het lopende kalenderjaar. Dit is dus meteen de definitieve berekening en er vindt dus geen herrekening meer plaats: dit is dus een nadeel van deze methode. Deze methode is verplicht in de situatie dat er geen fiscaal loon is geweest ( starters) in het voorgaande kalenderjaar.
Afrekensystematiek vanaf 1 jan 2015
Vanaf 1 januari 2015 hoeven werkgevers nog maar één keer per jaar vast te stellen wat hun verschuldigde eindheffing in het kader van de werkkostenregeling is. De eventueel verschuldigde belasting bij overschrijding van het forfait kan dan tegelijk met de loonaangifte over het eerste tijdvak van het volgende kalenderjaar aangegeven en afgedragen worden.
Als van een salarispakket gebruik gemaakt wordt, dan zal deze in de meeste gevallen de werkkostenregeling voor een deel kunnen ondersteunen en deze, in geval dat de personeelskosten werknemer gebonden zijn, direct vastleggen binnen de salarisadministratie. Het salarispakket zal / kan dan automatisch rekening houden met het bepalen van de vrije ruimte.
Daarnaast zijn er vergoedingen en verstrekkingen die niet per werknemer worden vastgelegd via het salarispakket, maar die direct worden geboekt in de administratie.
NB
Een aandachtspunt bij het registreren van deze vergoedingen is dat deze voor de berekening van de vrije ruimte (forfait) inclusief BTW geboekt moet worden, terwijl de in rekening gebrachte BTW wel verrekend mag worden in de OB aangifte.